Container Icon

Catatan Dari Iran Sepanjang berada di sana, pelbagai perkara menarik yang saya temui:

1. Iran mengalami 4 musim serentak. Masih segar di ingatan, setiap pagi ketika menikmati sarapan di hotel espinaj,Tehran, saya sangat suka duduk di sudut berhampiran dengan dinding cermin menghala ke bangunan dan jalan raya bersebelahan hotel. Saya sgt suka berada di situ memerhatikan suasana pagi di Tehran. Masih segar diingatan bahang matahari terkena muka dan saya sungguh gembira kerana walaupun begitu cuaca masih terasa sejuk. Nun di hujung sana, kelihatan sangat hampir di belakang bangunan berhadapan hotel sebuah bukit yang tinggi dan penuh dilitupi salji. Aneh pada pandangan kita orang Malaysia kerana kita mengalami cuaca senada. Agaknya sebab itulah orangnya pun sangat lasak dan cekal hati sesuai dengan perubahan cuaca mendadak.

 2. Saya berpeluang ke beberapa tempat menarik di Qum dan bertemu dengan ulama' dari pelbagai bidang dan latarbelakang. Kota ini sungguh menarik. Ia nampak agak usang dan kurang pembangunan walaupun berada sangat hampir dengan kota Tehran, ibu negeri Iran. Lelaki-lelaki di sini rata-ratanya memakai "abo"(jubah tipis yang dipakai di luar pakaian) dan perempuannya memakai "cadur"(kain besar biasanya yang digunakan untuk menutup hampir keseluruhan badan. Walaupun kota ini nampak agak kuno namun di sini terdapat antara 3 library Islam terbesar di dunia. Hampir separuh manuskrip Islam terdapat di sana. Di sini ada perkara menarik yang saya tidak boleh lupa. Ketika mula melangkah masuk ke dalam library, kelihatan satu replika makam seseorang dan di situ ada beberapa orang kelihatan sedang duduk dan membaca wirid-wirid. Saya diberitahu bahawa itu adalah replika makam pengasas library tersebut. Saya berkira-kira dalam minda. Kenapa replika aje kat sini? mana makamnya? rupa-rupanya pengasas library iaitu najafi telah berwasiat agar ditanam jasadnya nanti di tempat para ilmuwan melangkah masuk ke library. Ha! Maknanya sekarang saya tengah berdiri di atas kubur seorang ulama'. Teringat kepada seorang sahabat yang berjuang untuk menawan kota istanbul. Beliau juga berwasiat agar jasadnya di tanam di tepi kota tersebut untuk menyaksikan seorang raja membuka kota tersebut nanti. Kalau di malaysia, pantang berjalan atas kubur, nanti ada GANGGUAN

3. Pengalaman dengan peniaga
Sepanjang saya berurusan dengan peniaga di Iran, saya dapati mereka agak tidak mesra dengan pelancong asing. Saya kadang-kadang menyampah dan menyuruh mereka senyum dll. Namun tidak kurang juga ramai yang mesra terutama peniaga-peniaga yang pernah ke luar negara. Selepas beberapa pembacaan, rupa-rupanya baru saya tahu, peniaga Iran sangat anti kepada kapitalis barat. Oleh itu, mereka tidak suka menganggap pelanggan seperti raja.

4. Serangan amerika
semasa berada di sana, ada seorang kawan sms dari Malaysia. apabila diberitahu saya berada di Iran, dia sungguh terkejut. Katanya buat apa kat sana? tak takut kena serangan US ke? Ya, saya teringat US sudah beberapa kali mengugut untuk menyerang Iran. Malah sebenarnya serangan memang telah bermula lama. Antaranya melalui serangan media. Pada masa sekarang terdapat 200 channel dalam bahasa Parsi dibuat khusus untuk menentang negara Iran sendiri. Ramai juga anak muda Iran yang terpengaruh. Begitu juga US masih meneruskan serangan dengan menggunakan senjata klasik iaitu dadah. Selepas US menguasai Afghanistan, penyeludupan dadah melalui iran meningkat dengan sngat drastik. Berjuta-juta duit telah dihabiskan untuk membasmi kegiatan penyeludupan dadah di sempadan tetapi tidak berjaya. Bila diselidiki, US merupakan dalang di sebaliknya. Berbalik kepada sekatan ekonomi, sebenarnya kegiatan kewangan di Iran sangat stabil. Mereka tidak terkesan dgn krisis ekonomi di US kerana mengamalkan sepenuhnya sistem kewangan Islam. Sekarang, walaupun di tengah-tengah sekatan ekonomi,  US masih meneruskan dagangan sebanyak +- 3billion dengan Iran. 

5. Makanan Iran
Rupa makanan Iran lebih kurang makanan negara arab yang lain tetapi ia tidak banyak variasi seperti Mlaysia. Orang-orang Iran kurus-kurus dan tidak besar seperti negara arab. Ini kerana walupun lebih kurang sama dengan arab tetapi ia lebih kering. Beras yang digunakan agak berbeza dengan Basmathi. Ia seakan-akan beras herba ponni dan kurang karbohidrat. Biasanya nasi akan dihidang bersama tomato atau jeruk timun atau lada besar. Lauknya pula samaada kebab ayam/daging/campuran keduanya atau ikan trout goreng, ayam bakar atau daging bakar. itulah yang dimakan hari-hari. untuk kudapan pula, mereka makan bua-buahan terutamnya pisang. Sepanjang saya berseminar di banyak tempat di Tehran dan Qum, saya dapati makanan kudapan mereka ialah buah dan muffin.

biasanya seminar/ apa2 aktiviti akan dimulai dgn bacaan quran/qasidah dll. pada tgh2 seminar, bisanya di malaysia kita akan break utk kul 10 dan 4 tapi di sana diaorg tak bhnti.Cuma diaorang akan menghulurkan buah segar, sebilah pisau kecil dan minuman. Patutlah orang dia kurus2. 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment